Pusterommet i Stavanger åpnet 3. oktober


  13.10.2017 Kl.09:52  
Av Martin Wiig Larsen
Tirsdag 3. oktober ble Pusterommet ved Stavanger universitetssjukehus åpnet, med representanter fra både sykehuset, lokalpolitikere, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Maria Jahrmann Bjerke og Aktiv mot krefts støttespillere til stede. Forsker ved Norges Idrettshøgskole Elisabeth Edvardsen holdt et spennende foredrag om effekten av trening og kreft, og det er liten tvil om at trening kan være et viktig verktøy for å takle tøff kreftbehandling best mulig. Vi er derfor veldig stolte og glade for at kreftpasientene ved Stavanger sykehus nå kan få et kjærkomment Pusterom fra kreftbehandlingen. 

Snorklippere for anledningen var Stener Kvinnsland (Helse Stavanger), Toril Østvold (Gjensidigestiftelsen), Grete Scheldrup, Frode Grøtteland (Urmaker og Aktiv mot kreft-fundraiser) og statssekretær Maria Jahrmann Bjerke. 

Helt siden etableringen av Aktiv mot kreft for 10 år siden har stiftelsens mål vært å jobbe for å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. Etablering av Pusterom på alle landets kreftsykehus med pasientgrunnlag stort nok, er det viktigste verktøyet for å få dette til. Aktiv mot kreft finansierer også drift av Pusterommene de tre første årene, med garanti fra sykehusene om videre drift fra år fire. Åpningen i Stavanger var det 16. i rekken. 15 Pusterom finnes innendørs, i tillegg til et utendørs Pusterom i Gaustadskogen ved Rikshospitalet. Under Pusteroms-åpningen fikk også statssekretæren overrakt en skisse til en hovedprosedyre på trening og kreft, som vi håper skal bringe oss et godt stykke nærmere målsetningen om fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. 

Vi i Aktiv mot kreft ønsker å takke alle våre støttespillere og samarbeidspartnere som er med på å gjøre etablering av Pusterommene mulig: fadderbedrifter, idrettsarrangementer, Gjensidigestiftelsen og private innsamlinger. Spesielt ønsker vi å trekke fram ildsjel Frode Grøtteland som vi ble kjent med gjennom vårt samarbeid med Blinkfestivalen. Frode har siden 2015 hatt flere innsamlinger til inntekt for Aktiv mot kreft, hvor han har trigget folks giverglede gjennom imponerende fysiske prestasjoner, som 100 turer til Prekestolen. Tusen takk til Frode og Blinkfestivalen for engasjementet rundt det å få etablert Pusterom i Stavanger. 

Vi gleder oss til å følge Pusterommet i Stavanger framover og håper dette blir et sted fylt med håp og motivasjon for mennesker som opplever en vanskelig tid. 

Samtidig gleder vi oss til å jobbe for etableringen av Pusterom nr 17. 
Foto: Hanne Eide Andersen
Vis alle nyheter